Een levensverzekering vroegtijdig opzeggen en het gespaarde kapitaal opvragen, is zelden een goed idee. Er zijn teveel financiële nadelen aan verbonden. Bovendien bestaan er betere initiatieven, zoals een voorschot op het eindkapitaal.
Levensverzekering vroegtijdig opnemen
Een levensverzekering is per definitie een engagement op lange termijn. Via een contract pensioensparen of langetermijnsparen spaart u bijvoorbeeld voor het aanvullend pensioen dat u binnen enkele jaren nodig hebt. Toch kan er een moment komen dat u het kapitaal dat u voorlopig bijeen spaarde, voortijdig wil opnemen. Bijvoorbeeld omdat u cash nodig hebt om uw woning te renoveren. In theorie kunt u dan uw levensverzekering afkopen: uw verzekeraar betaalt uw voorlopige spaarpot uit en u wacht niet tot de vervaldag van het contract.
Of dat een goed idee is, valt sterk te betwijfelen.
1. Kosten en fiscale gevolgen
U verliest een stuk financiële zekerheid voor later, bij een afkoop komen er afkoopkosten (maximaal 5%) kijken en u loopt de grote rendementen mis tijdens de laatste jaren van het contract.
2. Roerende voorheffing (levensverzekering zonder fiscaal voordeel)
Bovendien dient u bij een levensverzekering met een gewaarborgd rendement (= tak 21) zonder fiscaal voordeel, 30% roerende voorheffing te betalen. De belasting wordt geheven op een fictief minimumrendement van 4,75%. U bent daarvan vrijgesteld;
- als uw contract langer dan 8 jaar loopt,
- als u een aanvullende overlijdensdekking hebt voorzien voor 130% van de premies, en als u tegelijk verzekeringsnemer, verzekerde en begunstigde bent van de levensverzekering,
- als het om de uitbetaling van een overlijdenskapitaal gaat.
3. 33% belastingen (levensverzekering met fiscaal voordeel)
Bij levensverzekeringen met een fiscaal voordeel, bijvoorbeeld bij pensioensparen of langetermijnsparen, betaalt u een belasting van 33% op uw opgebouwde kapitaal plus een gemeentebelasting. Dat is zo als u de levensverzekering afkoopt voor de anticipatieve heffing wordt afgehouden. Die heffing gebeurt in het jaar van uw 60ste verjaardag, of bij de tiende verjaardag van uw contract als het op uw 55ste of later is begonnen. Ter vergelijking: als u wel wacht tot de anticipatieve heffing van 10% is afgehouden (8% in geval van pensioensparen), kunt u zonder verdere fiscale implicaties het kapitaal opnemen.
Welke oplossingen zijn er?
1. Premiebetaling onderbreken
Bij een levensverzekering bent u alvast niet verplicht om maandelijks of jaarlijks een premie te betalen. U kunt gerust een tijdje een kleinere of helemaal geen premie betalen en de levensverzekering laten inslapen. Uw opgebouwde kapitaal wordt dan verder gekapitaliseerd tot aan de vervaldag. Deze optie wordt ook een reductie of premievrijmaking genoemd en er zijn geen extra kosten of fiscale gevolgen verbonden. Maar u zult uiteraard een kleiner resultaat hebben dan oorspronkelijk gepland.
Opgelet: soms zijn er voorwaarden van toepassing om uw contract terug op te starten. Contacteer dus altijd uw makelaar om uw opties te bespreken.
2. Voorschot op polis
Bij sommige contracten kunt u ook een voorschot op polis vragen aan uw verzekeraar. Uw verzekeraar leent u dan een bedrag waarop u intresten betaalt. Als u dat voorschot niet hebt terugbetaald voor het einde van het contract, gebruikt uw verzekeraar uw levensverzekering om de openstaande schuld in te lossen.
3. Inpandgeving
Een laatste optie is een inpandgeving van uw levensverzekering bij het afsluiten van een lening. Maar dan staat u de controle over uw levensverzekering af aan uw kredietverlener. U kunt dan niet meer alleen beslissen of u uw levensverzekeringscontract wil reduceren, afkopen of in pand geven.
Denk dus goed na voor u uw levensverzekering afkoopt, reduceert of in pand geeft. Uw makelaar helpt u graag de voordeligste oplossing te vinden.
bron www.vivium.be